Alles over Social Return on Investment: SROI

Alles over Social Return on Investment: SROI

Overheden en overheidsinstanties nemen sinds 2015 social return (SROI) op in hun aanbestedingen. Deze social return verplichting is meestal vastgesteld op 5% van de hoogte van de opdrachtwaarde.

Door social return op te nemen in de aanbesteding creëert de overheid dus kansen voor kwetsbare Nederlanders. Meestal via werk. En wanneer dat niet passend is voor een opdrachtnemer, omdat de werkzaamheden niet aansluiten op de kandidaat, dan door middel van sociaal inkopen bij sociale ondernemingen.  Sociale ondernemingen bieden namelijk  werk aan kwetsbare Nederlanders. Zo draag je bij aan dat iedereen volwaardig mee kan doen in de samenleving.

Wanneer je als werkgever je social return verplichting invult door het beschikbaar stellen van arbeidsplaatsen aan mensen uit een kwetsbare doelgroep, dan dragen veelal de loonkosten bij aan je social return verplichting. En als je samenwerkt met een sociale onderneming wordt dit in de meeste gemeentes beloond in de vorm van een hogere of snellere afschrijving, omdat de gehele factuurwaarde bijdraagt aan je social return verplichting. 

Ook geldt vaak dat wanneer je inkoopt bij een sociale onderneming, een breder palet aan diensten en producten meetelt in de bijdrage aan Social Return on Investment (SROI). Dit is een van de vele manieren waarmee sociaal ondernemen wordt gestimuleerd.

Hoe &iedereen ondersteunt in social return

&iedereen ondersteunt ondernemingen in het hele SROI-traject. Van advies van onze PSO gecertificeerde consultants en ondersteuning bij het schrijven van aanbestedingen tot het opmaken van een SROI-projectplan, de toeleiding en begeleiding van werkzoekenden uit de doelgroep. Alsook  het administreren, monitoren en borgen van de SROI-verplichtingen.